• Szennyvízelvezető rendszerek energetikai felülvizsgálata

  Vízellátó rendszerekhez hasonlóan a szennyvízelvezető rendszereknél is jelentős ráfordítást igényel a beépített szivattyúk működtetése. A különbség azonban van, tekintve, hogy a javítási, karbantartási, felújítási költségek általában jelentősen magasabbak szennyvízelvezető rendszerek szivattyúinak esetében, mint ivóvizes párjuknál. Az élettartam költségek között sem olyan jelentős az energia költségek részaránya, azonban ahhoz elég magas, hogy foglalkozzunk vele.

  A vízellátó és a szennyvízelvezető rendszerek közötti különbség még, hogy míg előbbinél sok esetben meg vannak a szükséges on-line mérések (vagy legalábbis egy időszakos mérési sorozat könnyen biztosítható), addig ez a szennyvízátemelőkre nem igaz.
  Szennyvízátemelőknél általában teljesítményfelvételt és emelőmagasságot lehet viszonylag gyorsan és megbízhatóan mérni, míg a szállított mennyiséget köbözéssel lehet becsülni. Emiatt a néhány pontminta eredményből kell a megfelelő következtetéseket levonni.

  Szennyvízátemelők üzemeltetésénél talán fontosabb annak a rendszernek a kiépítése, melyen keresztül a szivattyúk hatásfokának biztosan bekövetkező romlását (kopás, dugulás) időben észre lehet venni. Ehhez a SCADA rendszer megfelelő „kiokosítása” szükséges.
  Ebben az esetben ugyanis nemcsak az energia megtakarítás jelentkezik, hanem az egyéb, sok esetben igen magasra szökő költségek (felújítás, célgépes tisztítás, stb.) maradhat el.

  Ezen szempontok figyelembe vételével érdemes a szennyvízelvezető Szennyvíz átemelő rendszerek energetikai felülvizsgálatával foglalkozni. Általánosságban az mondható, hogy 0.8 kWh/m3-es fajlagos energiafelhasználás megfelelőnek mondható. Csak ennél szignifikánsan magasabb, speciális megoldást és kialakítást nem tartalmazó rendszerek esetében szükséges a behatóbb energetikai elemzés.


  Forduljon hozzánk bizalommal, segítünk egy kiszámítható és alacsony költségű üzem kialakításában!


  Vissza