• Szivattyúzás energetikai kérdései

  A szivattyúzás a víziközmű szolgáltatás egyik legköltségesebb része. A jellemzője egyik részről, hogy általában a magas számuk miatt, még abban az esetben is magas a költségigényük, ha viszonylag jó hatásfokkal üzemelnek, másrészről pedig az élettartam költségeket tekintve a villamos energia költség képviseli messze a legnagyobb hányadot.
  A fentiek miatt ezért egyáltalán nem mindegy, hogy egy adott beépítési helyen a megfelelő szivattyú üzemel-e (munkapontra illesztés), a beépítési körülmények nem eredményeznek-e túlzott hatásfok csökkenést (rossz beépítés) vagy esetleg a fenti lehetőségek ötvözete áll fent.

  Amennyiben azt vesszük, hogy a MAVÍZ átlag alapján a villamos energia költség a közvetlen költségek 14.5%-át teszi ki, akkor könnyen belátható, hogy kis átlagos javulás is jelentős költségmegtakarítást eredményez.

  A feladat tehát adott: szisztematikusan végig kell nézni a szivattyúkat, szivattyú gépcsoportokat. Amennyiben megfelelő adatgyűjtés történik a SCADA rendszerben és az emelőmagasság képzéséhez az alapadatok (abszolút magasság) rendelkezésre állnak, akkor a feladat gyorsabban megvalósítható. Ezen mérések hiányában helyszíni mérésekkel kell az ellenőrzéseket elvégezni.
  A vizsgálat során kiemelten kell figyelni az egyes üzemállapotokat ill. azok gyakoriságát, hogy megfelelő következtetéseket tudjunk levonni a kapott eredményekből!

  GIS 2

  Ne feledje! Mi nem az események után kullogunk, irányítani akarjuk őket!


  Vissza