• Folyamatirányítás

  A víziközmű Társaságok alaptevékenységének, a vízszolgáltatásnak és a szennyvízelvezetésnek és –tisztításnak alapvető eleme a gépészeti és villamos berendezések optimális működtetése.
  Ez a tevékenység manapság nem képzelhető el csak az irányítástechnika (önműködő irányítás törvényeivel és gyakorlati megvalósításával foglalkozó műszaki tudomány) eszközeinek megfelelő használatával. A hangsúly a megfelelő használaton van. A megfelelő használat pedig az adott Társaság számára optimális megoldás.
  A víziközmű szolgáltatás területén az „irányítástechnika” fogalmába az alábbi egységek tartoznak:

  • Terepi adatgyűjtő és működtető berendezések
  • Adatátviteli rendszerek
  • Központi feldolgozó és megjelenítő (HMI – Human Machine Interface) egység.

  A megvalósítás szempontjából az alábbi kapcsolat van közöttük: SCADA

  Terepi berendezések:

  A terepi berendezések kialakításának szempontjainak véglegesítésekor figyelembe kell venni mind a közvetlen üzemeltetéshez szükséges változókat, de azokat is, melyek az üzemeltetett rendszerrel kapcsolatos információkat szolgáltatják. Ezek segítségével lehet majd optimalizálni és megfelelő üzleti és beruházási tervet készíteni.

  Adatátviteli rendszerek:

  Az adatátviteli rendszerek kritikus elemek, hiszen ők felelnek azért, hogy a rendszer célját és funkcionalitását betölthesse. Manapság sok lehetőség van, ezek közül kell a megfelelőt (megbízhatóság, ár) kiválasztani.

  Központi feldolgozó és megjelenítő eszközök:

  Bár a közvetlen működtetést a terepi berendezések látják el, a legfontosabb szerep talán a központi egységnek, a SCADA rendszernek jut. Ez „hozza a pénzt” a Társaságnak. Túl vagyunk már azon, hogy berendezések működtetését és működésének megmutatását tartsuk ezen rendszerek egyetlen céljának. Természetesen ez is fontos, a gyűjtött információkból azonban nagyon sok egyéb funkciót, üzemeltetési támogatást, optimalizálást, mérnöki támogatást, üzleti döntés támogatást, riportolást, mutatószámokat kell tudni generálni.

  Korábbi munkáink során több, jelenleg is működő teljes, nagy kiterjedésű rendszert hoztunk létre. Szívesen segítünk Önnek meglévő rendszerek integrációjának, rekonstrukciójának előkészítésében (koncepció, stratégia), a fejlesztési lehetőségeinek feltárásában.

  Vissza